Alles omtrent jouw auto: tips & tricks
Vervoer staat midden in onze samenleving. We hebben er allemaal mee te maken. Of je nu deelneemt aan het dagelijkse woon-werkverkeer, of je bent actief in het beroepsvervoer (logistiek). Deze special bevat artikelen over verschillende aspecten omtrent de automobiel, zoals veiligheid, tips, zaken waar je op moet letten.
Verkopen van je auto op internet
Er komt een moment dat je na jarenlang rijplezier afstand moet doen van je eigen, trouwe vierwieler. Daar kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen, zoals het krijgen van een lease-auto, de aanschaf van een andere auto of je kunt het niet meer betalen. Hoe dan ook, je moet je auto verkopen. Je kunt er bij aanschaf van een andere auto voor kiezen om de auto in te ruilen op de andere auto. Je krijgt dan wat geld terug voor je auto en dit wordt verrekend met de aanschafprijs van je nieuwe auto. Je weet dat je altijd minder krijgt op deze manier. Zelf verkopen van de auto is meer lucratief. Maar hoe doe je dat? En met name, verkopen via internet: waar moet je op letten?
Je auto net iets te klein voor de komende vakantie? Past het er allemaal nét niet in? Dan is, naast een aanhanger, een skibox of dakkoffer bovenop de auto wellicht een goed idee. Je kunt zo meerdere koffers extra bagage meenemen. Waar moet je specifiek op letten bij een dakkoffer? Meer bagageruimte is duidelijk een voordeel, maar zijn er ook nadelen? En heeft iemand tips?
Alle ouders zullen het er mee eens zijn: je kinderen wil je veilig vervoeren in het verkeer. Ook in de auto gelden er regels voor wat betreft veilig vervoer van de kinderen. Dit heeft betrekking op de autogordels en het eventueel gebruiken van kinderzitjes voor de allerjongsten. Maar weet jij wat deze regels zijn?
Parkeren met de mobiele telefoon
Je bent op de plaats van bestemming. Je parkeert je auto op een parkeerplaats. Je moet betalen maar merkt dan plots ... de chipknip bevat te weinig saldo, en muntjes heb je ook niet zoveel in de portomonnee. Dat zal menigeen regelmatig zijn overkomen. De oplossing is makkelijk: parkeren met de mobiele (smart) telefoon. Eenmalig registreer jij je bij één van de aanbieders van deze mobiele parkeerdienst. Daarna kun je voortaan bij het parkeren even bellen naar het telefoonnummer, je geeft het nummer van de parkeerautomaat door en je parkeeractie is gestart. Of je logt in op de app die ook beschikbaar is. De GPS van je smartphone weet waar je bent, laat snel de dichtstbijzijnde parkeermeters zien, je drukt op de knop en je parkeeractie loopt. Niet vergeten ook even af te melden als je weer vertrekt, he?
Auto's heb je in alle soorten en maten. Als je op zoek bent naar een auto voor een groter gezin, dan wordt de keuze wel meer beperkt. Zeker in de huidige tijd, waar auto's die kleiner en zuiniger (en dus goedkoper) zijn, meer in trek zijn bij het publiek. Een overzicht van alle merken en modellen van auto's die 7 zitplaatsen (kunnen) bieden, kan je helpen bij het maken van een keuze van de juiste auto. Dit overzicht is een momentopname en bevat de modellen die beschikbaar zijn in het laatste kwartaal van 2011.
Moet je nu wel of geen winterbanden onder de auto (laten) monteren in de winterperiode? Het is geen kwestie van moeten in Nederland. Wel wordt het aangeraden. Het is bewezen dat reeds vanaf de temperatuur van +7 graden Celsius en lager de winterband betere prestaties levert dan een normale band. Betere prestaties vertalen zich in meer grip en dus meer veiligheid voor jou (en je gezin). Ga je op wintersport in het buitenland, controleer dan in dit artikel of je niet in een land gata rijden waar de winterband verplicht is!
De winterse omstandigheden vragen veel van jou en je auto. In de winter komt het vaak voor dat je niet zomaar in kunt stappen en weg kunt rijden. IJzel op de ramen, vastgevroren portieren, ruitenwisservloeistof, niet kunnen starten, en zo zijn er nog heel veel perikelen waarmee je te maken kunt krijgen. Bereid jezelf en de auto goed voor op de winter. Een artikel vol handige tips en trucs waarmee jij goed voorbereid de winter tegemoet kunt zien.
Je hoort op de radio veelvuldig spreken over knooppunten in het wegennet. De filemeldingen worden vaak aangeduidt met de namen van deze knooppunten. Weet jij waar Everdingen ligt? Of Oude Rijn? Nieuwe Meer? Een handig overzicht helpt je bij deze vraag. Zo weet je welke knooppunten op jouw route liggen en dus weet je of ook jij last krijgt van vertraging als je de filemeldingen hoort op de radio!
De meest voorkomende autopech in de winter is het niet willen starten van de wagen. Hieraan ligt in de meeste gevallen de gezondheid van de accu ten grondslag. Een slechte accu krijgt de startmotor niet meer rond, en daardoor start de auto niet. Extreme koude trekt het laatste beetje energie uit de accu en daar sta je. Starten met startkabels die je koppelt aan een andere accu is een handige, snelle oplossing. Hoe sluit je het aan? Een handig overzicht helpt je hierbij. Voorkom schade, bijvoorbeeld doorbranding, en volg dit plan stap voor stap.
Voordat je uberhaupt kunt denken aan tips voor veilig en vertrouwd de weg op gaan met je auto, zul je eerst toch je rijbewijs moeten halen. Voor de een een lijdensweg, voor de ander een nieuw en spannend avontuur.
Auto tuning
Er zijn veel mensen die niet graag rijden in een auto waar je zomaar een exact dezelfde wagen van tegen kunt komen op de Nederlandse wegen. Een kleine aanpassing maakt je auto al meer van jouzelf. Dat kan aan de binnenkant, bijvoorbeeld met een sportstuurtje of sportstoelen. Maar ook kan de auto aan de buitenkant worden gepersonaliseerd. Of misschien heb je liever wat aanpassingen aan het technische deel van je auto. Zo wordt het jouw eigen, unieke auto. Deze activiteit heet
tuning. Sommigen gaan daar heel ver in. Lees in dit artikel wat de meest populaire aanpassingen zijn aan auto's. En zie dat dit ook per regio verschilt.